3. SAOL Projekt

3.5. POSTUPY A STRATEGIE

Na plánování a realizaci výukového modulu a hodnocení studentů se formou koprodukce podíleli akademičtí pracovníci v oblasti sociální práce, studenti a skupina uživatelek služeb.

Před zavedením hodnocení vedeného službami se ředitelka projektu SAOL spolu s vysokoškolským vyučujícím dohodli, že modul společně navrhnou a zrealizují. Tento proces značně usnadnilo již navázané partnerství mezi službou a vyučujícím spolu s přímým zapojením ředitelky služby do zajištění modulu.

Po diskusi se partneři shodli, že výzkumem procesu by byly získány velmi potřebné postřehy a samy uživatelky služby si přály, aby byl proces nějakým způsobem zaznamenán. Byly toho názoru, že písemná zpráva o jejich zapojení spíše ovlivní výuku sociální práce do budoucna, a většina z nich byla motivována pomoci sociálním pracovníkům porozumět užívání drog a jeho dopadu na uživatele služeb (Loughran a Broderick, 2017). 

Před zahájením procesu proběhl společný brainstorming, úvodní diskuse a rozhodování o obsahu výuky, který zahrnoval přednášky na téma:  

  • Chudoba a závislosti z pohledu životní dráhy 
  • Domácí násilí, ochrana dětí a závislosti
  • Partnerská spolupráce: přístup k závislostem zohledňující trauma 

Ke stěžejním aspektům kurikula patřily koncepty empatie, soucitu a traumatu, jak je zažívaly uživatelky služeb v kontextu svého dospívání, rodičovství, dospělého života, ale i environmentálních a sociálních faktorů, které pomáhají vysvětlit jejich problémy se závislostmi.  

Uživatelky služeb pak na základě svých zkušeností navrhly případovou studii do výuky. Předmětem studie byla problematika cyklu zneužívání a závislosti a možnosti jeho prolomení. Zmíněny byly například strategie práce s rodiči a ohroženými dětmi. Především však tyto otázky byly zasazeny do širších souvislostí, jako jsou společenské předsudky, stigma, stud, užívání jazyka, moc a kontrola, nálepkování. Bylo zdůrazněno, že k účinnému řešení škod a rizik jsou nezbytné preventivní přístupy. 

Hodnocení studentů 

Osvojení učiva studenty bylo hodnoceno na základě písemného úkolu založeného na případové studii vypracované uživatelkami služeb a také na základě reflexivního skupinového videoprojektu, kdy studenti své klíčové poznatky shrnuli v krátkém videu o stopáži 5–10 min.  

Písemné úkoly společně hodnotili koordinátor vysokoškolského modulu sociální práce a ředitelka nevládní organizace. Videoúkol společně hodnotili koordinátor vysokoškolského modulu sociální práce a uživatelky služeb. Uživatelky služeb a studenti sociální práce se rovněž sešli na workshopu ke zpětné vazbě. 

Odkaz na: Service user integration into social work education: lessons learned from Nordic participatory action projects - PubMed (nih.gov)

Reference: Loughran, H., & McCann, M. E. (2015). Employing community participative research methods to advance service user collaboration in social work research. The British Journal of Social Work, 45(2), 705-723. https://doi.org/10.1093/bjsw/bct133


Loughran, H. & Broderick, G. (2017) From service-user to social work examiner: not a bridge too far, Social Work Education, 36:2, 188-202, DOI: 10.1080/02615479.2016.1268592