3. SAOL Projekt

3.4. VLASTNÍ POZICE

Jako pedagogové zastávající kritické a radikální postoje jsme chtěli prosazovat sociální spravedlnost, uplatňovat partnerský přístup, řešit stigma a diskriminaci a dát hlas žité zkušenosti uživatelek služeb SAOL. Ačkoli jsme si mysleli, že se věnujeme mocenským rozdílům, ukázalo se, že naše partnerky z řad uživatelek služeb to někdy vnímaly odlišně – ony mocenský rozdíl problematizovaly a snažily se v rámci procesu „nárokovat si zpět“ svou moc.  

To se projevilo během koronavirové epidemie, kdy se omezil vklad uživatelek služeb SAOL do výuky; ty pak své zapojení do práce se studenty zpochybnily jako „povrchně symbolické“ a požadovaly buď smysluplnější vklad, nebo odstoupení z výuky. To vyvolalo úplný přezkum a přehodnocení způsobu zapojení SAOL. Výsledkem bylo znovuzavedení dalších vyučovacích hodin a nový společně navržený videoúkol pro studenty, který uživatelky služeb pomáhaly navrhnout a společně známkovat. Tato případová studie naznačuje možnou tendenci k přizvání osob, s nimiž se „nejsnáze“ spolupracuje, což obvykle znamená osoby vysoce vzdělané, neurotypické, komunikativní, vyškolené, extrovertní (Locock et al., 2022). Jako učitelé a výzkumníci sociální práce musíme tyto zakořeněné stereotypy „zranitelnosti“ zpochybňovat a uvědomovat si, že zranitelnost je obousměrný proces a že i my jsme v rámci participačních procesů zranitelní. 

Odkazy na: Why intersectionality matters for social work practice in adult services - Social work with adults (blog.gov.uk)

Reference: Charter, M.L. (2021). "Exploring the importance of feminist identity in social work education." Journal of Teaching in Social Work 41, no. 2 (2021): 117-134.