3. SAOL Projekt

3.3. PARTNEŘI

Do RPP byly přizvány čtyři typy partnerů – vysokoškolští učitelé/výzkumníci, ženy/uživatelky služeb, nevládní organizace SAOL Woman’s Project a studenti sociální práce. 

Společnou koordinací pověření (vysokoškolští) učitelé/výzkumníci měli již s nevládní organizací dříve navázané vztahy a požívali vzájemné reputace na základě terénní osvětové činnosti a komunitního rozvoje. Právě tyto dva prvky se staly jádrem tohoto komunitního participativního výzkumného přístupu. Jsou považovány za důležitou výhodu, protože se má za to, že výzkumníci mají zkušenosti usnadňující spolupráci (Greenlick and Freeborn, 1986).

Oslovené ženy lze do jisté míry označit za homogenní komunitu uživatelek služeb se specifickými adiktologickými anamnézami. Zájemkyně o výuku se z širší komunity/organizace nominovaly samy. Vzhledem k danému průsečíku identit a potřeb (ženy/závislosti) se jedná se o obzvlášť významnou skupinu. 

Studenti již byli s reflexivní praxí velmi dobře obeznámeni a byli přesvědčeni, že „prostřednictvím reflexe můžeme jako sociální pracovníci změnit své myšlení, cítění a chování tak, abychom lépe naplnili potřeby uživatelů služeb a pečujících osob“ (Knott & Scragg, 2013, s. 54).  

SAOL, zkušená nevládní organizace zaměřená na vzdělávání a inkluzi, byla rozvojem iniciativy hodnocení velmi nadšená. Její ředitelka zjišťovala, zda by o ně byl mezi uživatelkami služeb zájem. Na podporu iniciativy byla SAOL připravena poskytnout případné další poradenství nebo podporu, kterou by zapojení do tohoto projektu mohlo vyžadovat, což bylo důležitou podmínkou pro schválení výzkumu etickou komisí. Úloha SAOL je popsána v části Postupy a strategie. 

Reference:

Loughran, H. & Broderick, G. (2017) From service-user to social work examiner: not a bridge too far, Social Work Education, 36:2, 188-202, DOI: 10.1080/02615479.2016.1268592

Knott, C., & Scragg, T. (2013). Reflective practice in social work. London: Sage