2. Úvod

Metodický rámec INORP pro reflexivní profesionály v participativním zdraví a sociální péče byl vyvinut v rámci projektu INORP Inovace podporou reflexivita a participace: Posílení vzdělávání a profesionalizace sociální práce na hranici jiných profesí, spolufinancováno z fondů EU v rámci programu Erasmus+ K203 – CAC1B7D2 strategické partnerství pro inovace na období 2020-2023. Partneři projektu zahrnout:

  • Univerzita Karlova (Česká republika) jako koordinátor projektu;
  • Univerzita v Gentu (Belgie); ·
  • Helsingin Yliopisto (Finsko);
  • Universita College Dublin (Irsko)
  • Instituto Superior de Serviço Social do Porto (ISSSP) (Portugalsko).

Asociace vzdělavatelů v sociální práci (ASVSP) je přidruženým partnerem. 

Projekt INORP si klade za cíl vyvinout metodiky pro posílení kompetencí aktérů podílí se na rozvoji praxe zdravotní a sociální péče, výzkumu a vzdělávání, včetně akademiků, učitelů, studentů, zainteresovaných stran z různých skupinových identit ve vztahu k používání participativní a inkluzivní přístupy k zapojení uživatelů služeb ak podpoře reflexivity v různých oblastech sociální práce.

Obsah a struktura metodického rámce staví na:

  • Intelektuální výstup 1 (O1) projektu INORP, Rámec pro analýzu a reflexi způsobů participace uživatelů služeb v sociální práci: Komparativní perspektiva. 

Tento přehled literatury odkryl typy participativních přístupů používaných v partnerských zemích v oblasti zdravotní a sociální péče. Dokument poukázal na značné mezinárodní rozdíly v úrovni výzkumu a publikací. Přehled také ilustroval koncepční složitost pojmů participace: publikace čerpají z různých konceptů (včetně zapojení uživatelů, participace uživatelů, participativní sociální práce, participativního rozhodování, expertů na základě zkušeností…), které mohou mít různé významy a formy. Přehled dále poukazuje na dopad, který mohou mít národních kontexty a historické tradice z hlediska organizace systému sociálního zabezpečení, politických rámců a organizačních a vzdělávacích kultur na způsoby, jimiž je „účast“ ve vývoji praxe, výzkumu a vzdělávání v oblastech zdravotní a sociální péče operacionalizována. V průběhu literární rešerše jsme identifikovali různé výzvy a etické problémy související s prosazováním participativních přístupů ve zdravotní a sociální péči – včetně tokenistických přístupů, odporu vůči participaci a výzvám zapojit se do nerovnováhy moci – které mohou, ale jsou, ale ne vždy, brány v úvahu výzkumníky a odborníky z praxe. Výstup 2 a Výstup 3 tyto výzvy rozvádějí a zkoumají způsoby, jak se s nimi vypořádat reflexivními a demokratickými způsoby.

  • Intelektuální výstup 2 (O2) projektu INORP, metodické pokyny INORP. 

Po dokončení prvního intelektuálního Outputu (O1) se partneři, včetně akademiků, učitelů a studentů, sešli na konci října 2021 v Dublinu na pětidenním intenzivním programu učení, prezentací, sdílení a diskuse o relevantních nápadech. Partneři z různých partnerských zemí připravili a porovnali krátké případové studie kontextově specifických participativních projektů v oblasti rozvoje praxe sociální práce, výzkumu a vzdělávání. Ve výstupu 2 bylo identifikováno několik ústředních témat, která byla ilustrována na příkladech různých partnerů v konsorciu, což vedlo k praktickým pokynům. Výstup 2 také uznává, že participativní přístupy zahrnují rozpory a složitosti v procesu, plánování a implementaci, a to i tam, kde existují dobře propracované makro rámce a politické hnací síly. Cílem Výstupu 3 je získat další vhled do potenciálu reflexivních procesů umožňujících kritické a demokratické zapojení do těchto rozporů a složitostí v oblastech rozvoje praxe, výzkumu a vzdělávání.

V následujícím textu představujeme Intelektuální výstup 3 (O3) projektu INORP, metodický rámec INORP pro reflexivní profesionály v participativní zdravotní a sociální péči: Rozvíjení kompetencí v rozvoji praxe, výzkumu a vzdělávání. Výstup 3 je postaven na poznatcích získaných ve Výstupu 1 a Výstupu 2. 

Výstup 3 byl vyvinut po pětidenním intenzivním programu, který se konal na začátku května 2022 v Gentu. Během tohoto intenzivního programu tým INORP kriticky prozkoumal 5 klíčových témat, která se postupně vynořovala z lekcí získaných během prvního intenzivního programu v Dublinu, na konci října, 2021. Partneři zemí připravili a porovnali krátké případové studie reflexivních profesních snah v reakci na ambici pracovat participativním způsobem v rozvoji praxe sociální práce, výzkumu a vzdělávání. Pět témat identifikovaných během intenzivního programu v Dublinu a dále prozkoumaných během intenzivního programu v Gentu se týká:

  1. Důležitost reflexivní profesionalizace pro podporu kritických a produktivních způsobů řešení nejednoznačností, napětí a výzev, které jsou vlastní participativní zdravotní a sociální péči;
  2. důležitost historického povědomí o tom, jak byla a je definována profesní identita a mandát sociálních pracovníků;
  3. potřeba reflexivně formulovat normativní hodnotové orientace profesionálů, které jsou základem (participativní) praxe;
  4. potřeba reflexe toho, jak profesionálové konstruují problémy, interpretují hlasy a prožívané zkušenosti uživatelů služeb a jak jednají na základě těchto konstrukcí problémů;
  5. nutnost vytvářet prostor pro nejednoznačnost, rizika a chyby (ambiguity, risks and mistakes).

Během pětidenního intenzivního programu organizovaného na univerzitě v Gentu byla tato témata ústředními body setkání. Případové studie, které byly prezentovány a diskutovány výzkumníky, studenty a místními organizacemi, se zaměřily na zkušenosti, které se vztahovaly k jednomu nebo více z 5 témat, aby prohloubily naše koncepční a empirické chápání těchto témat a rozvinuly metodologický rámec.

Ve Výstupu 3 jsou reflexivita a participativní praktiky považovány za komplementární koncepty sociální práce. Výstup 3 jednak oživuje náročnou povahu participace. A potom vysvětluje 5 ústředních témat, uvádí zásadní příklady případů a formuluje kritické otázky, které umožňují reflexivitu odborníků.