2. Využitelnost

Pokud se rozhodujeme o tom zda, popř. jaký otevřený vzdělávací zdroj na bázi Mediawiki softwaru využít, hraje ústřední úlohu uvědomění si naší vzdělávací/informační potřeby, potřebujeme si zodpovědět otázku: ,,K čemu plánujeme daný OER MWS využít?"

Správně vytvářený OER MWS má totiž definovanou cílovou skupinu, jejíž informační a vzdělávací potřeby by měl být schopen uspokojit. Je rozdíl například mezi používáním jednotlivých wiki systémů. Zatímco Wikipedie má cílovou skupinu značně otevřenou (definuje se primárně jako encyklopedie) a tvorba jejího obsahu je liberální v tom smyslu, že záleží na komunitě každého článku jak si jej utvoří k obrazu svému. Naproti tomu například česká medicínská WikiSkripta se zaměřují na studenty lékařských oborů a jejich ambicí je studenty vzdělávat v těchto oborech, přičemž nemají ambici nahradit klasická skripta či učebnice, ale sloužit jako jejich doplněk. Encyklopedie životního prostředí Enviwiki je zase určena zájemcům o poznatky z oblasti životního prostředí ať již studentům či laikům a jejím účelem není nahradit Wikipedii, od které se v řadě ohledů odlišuje.

Obecně vzato lze anonymní OER MWS pouze těžko doporučit jako primární zdroj ke studium dané problematiky například v případě vysokoškolského vzdělávání, kde by studenti měli být vedeni hlavně k využívání tradičních respektovaných zdrojů (viz předchozí kapitola Účely využívání). I anonymní zdroj je ale možné vhodně využít a to zejména jako rozcestník k dalším zdrojům, jejichž rešerši může předkládat například v referencích na konci článku či v sekci typu literatura pro další studium. Pokud zdroj nechceme využít pouze pro svou vzdělávací potřebu ale třeba na jeho základě vytvářet jiný zdroj, je nutné se nejprve podívat na licenční podmínky, t.j. pod kterou licencí je námi využívaný zdroj licencován a zda tato licence umožňuje další využití. Ideální je pokud je zdroj licencován pod nějakou formou otevřené licence.