1. Účely využívání

Otevřené vzdělávací zdroje na bázi MediaWiki softwaru nabízí příležitosti pro široké spektrum využívání na všech úrovních vzdělávání. Největší benefity a možnosti aplikace představuje však vzdělávání celoživotní a vysokoškolské. V rámci vysokoškolského vzdělávání se pak OER MWS hodí zejména pro studia, jež vyžadují transdisciplinární přesah a přístup k nejnovějším poznatkům. Tyto zdroje plní svůj účel zejména v oblastech, kde je kladen důraz na:

a) Otevřenost poznatků. Otevřenost poznatků je základním požadavkem pro účinnou diseminaci znalostí. 
b) Potřebu aktuálních informací. Znalosti se rychle vyvíjí. Zejména v oblastivysokoškolského vzdělávání je proto třeba pracovat s aktuálními zdroji, které jsoučasto k dispozici dříve ve verzi online než v podobě tištěné. OER umožňují snadné zakomponování odkazu na tematické zdroje. 
c) Interdisciplinární myšlení. V rámci vysokoškolského vzdělání je oceňováno přemýšlení v souvislostech. Prostředí OER umožňuje snadné přesměrování na související témata a přehlednou strukturu pro pochopení souvislostí.

d) Propojení aktérů. Různé problematiky studia požadují propojení různých aktérů při tvorbě poznatků a řešení problémů. Otevřené vzdělávací zdroje mohou napříkladvytvářet odborníci z akademické sféry, avšak umožňují také zapojení aktérů z praxe,kteří mohou doplnit zdroj o aktuální poznatky ze své každodenní činnosti (například při problémech souvisejících se změnou klimatu mohou zemědělci v konkrétních lokalitách, uvést, jak konkrétně je klimatické změny ovlivňují). 

Dále je třeba konkrétně zmínit pro jaké specifické účely studia se OER na bázi MediaWiki softwaru hodí nejvíce. Samozřejmě záleží na povaze každého zdroje, která může být designována pro různé účely. Přesto je možné definovat pro jaké účely jsou tyto zdroje ideální, aby se v plné míře mohla projevit jejich přidaná hodnota oproti klasickým zdrojům jako jsou tištěná skripta či webové stránky.

Jako hlavní principy OER na bázi MWS, jež je odlišují od ostatních zdrojů, můžeme vymezit zejména možnost jejich široce otevřené kolaborativní editace, tedy možnost, že daný zdroj po jeho vytvoření může editovat kdokoliv, ne pouze jeho tvůrci či jimi schválení uživatelé. Právě to ale může představovat dvojsečnou zbraň. Na jedné straně zdroj může upravovat a aktualizovat o nejnovější poznatky, kdokoliv s přístupem k internetu, což podporuje principy občanské vědy (citizen science) a demokratizaci tvorby poznatků. Na druhé straně právě anonymní editace může představovat vážný problém pro finální podobu textu, vzhledem k tomu, že anonymní přispěvatel může záměrně či neúmyslně zdroji škodit, přidávat nevhodné příspěvky či mazat existující části a tak snižovat jeho kvalitu. 

V případě, že zůstane zachována anonymní možnost editace – jako hlavní deviza OER MWS – je potřeba o to více řešit způsoby zajištění jeho kvality a účely využívání. V případě anonymního OER MWS je totiž problematické, aby studenti považovali tyto zdroje za stejně seriózní zdroje jako např. vysokoškolská skripta či jiné učebnice psané profesionálem v oboru či autorským kolektivem. Naopak by při jejich využívání měli být značně obezřetní. 

Jako ideální účel využívání OER WMS se v případě jejich anonymity se pak nabízí rozcestník k dalším zdrojům. Tyto zdroje by tedy neměly sloužit jako koherentní celek, který nahrazuje klasické zdroje, ale spíše jako úvod do problematiky, jakási ,,brána do světa znalostí”, tedy spíše vyhledávač informací a zdrojů o studované problematice než klasický učební text. Z námi realizovaného výzkumu je patrné, že například většina dotazovaných studentů OER MWS právě takto využívá (Obrázek níže). 

Obrázek. Graf znázorňující účely využívání OER studenty FTVS (n=30 respondentů, studentů magisterského stupně studia). 

Naopak jejich využívání při studiu na zkoušky ve smyslu náhrady oficiálního vysokoškolského zdroje, se doporučit většinou nedá, výjimku tvoří případy, kdy by daný zdroj pedagog sám zhodnotil a doporučil. Ale i v tomto případě je třeba být obezřetný, protože zdroj se od schválení odborníkem může změnit. Studenti by proto měli být upozorněni, která verze stránky prošla kontrolou a studovat z této verze.