4. Kvalita

4.7. Procesy zajištění kvality

OER WMS nabízí širokou škálu možností a procesů pro zajištění kvality. Od částečného či úplného zamezení úprav jednotlivých svých částí přes software detekující nevhodný obsah jako je např. plagiarismus až po mechanismy klasické mechanismy zajišťování kvality jako je např. recenzní řízení či uvádění autorů. Pro zajištění kvality se u OER WMS dají použít různá kritéria (viz Tabulka níže).

Tabulka. Možná kritéria kvality využitelná pro OER fungující na bázi MediaWiki softwaru pro vysokoškolské účely a jejich popis.

Popis kritéria

Vyznačení licence  Licencování zdroje pod otevřenou licencí je základní podmínkou, aby se dal označit a  používat jako OER. Pokud je takto licencován, ale není to vyznačeno, ti, kteří to nevědí, ho takto využívat nemohou. Vyznačení licence u všech materiálů, které jsou pod otevřenou licencí  (či v rámci celého zdroje) je proto důležité pro jejich šíření.

Datum vytvoření Vyznačení data vytvoření zdroje je klíčovým znakem kvality pro jeho využívání, popř. citování v dalších zdrojích. 

Datum poslední aktualizace Vyznačení data poslední aktualizace je stejně jako vyznačení data vytvoření  důležitým kritériem kvality.

Vyznačení verze stránky a historie editací Pokud se má na zdroj odkazovat v odborné práci, je lepší citovat ID verze stránky než čas přístupu. Zdroj se totiž může aktualizovat velice rychle, zejm. v případě aktuálních událostí. Na Wikipedii mohou proběhnout dvě změny během jedné minuty. 

Autorství Reputace autora je důležitým kritériem kvality, jak v případě tištěných, tak online zdrojů. Právě vyznačení autorství je jedním z prvků, kterým se mohou různé projekty OER fungující na bázi MediaWiki softwaru odlišit od Wikipedie. 

Recenze Recenzní řízení je jedním z hlavních kritérií kvality v akademickém prostředí. Publikace recenzované relevantními odborníky  jsou respektovanější  než ty nerecenzované. Proto je ideální když i OER určené pro VŠ účely umožňují recenzní řízení a jeho vyznačení (např. uvedením, že tento článek byl recenzován příslušným odborníkem). Recenzní řízení u OER může zajistit jak editorský tým formou interního komunitního recenzování či oslovením externích expertů.

Vyznačení kvality tvůrci Vyznačují u konkrétních materiálů tvůrci nějakým způsobem jejich kvalitu? Např. formou doporučení odborníků v dané oblasti?

Udržitelnost Kritérium odpovídá na otázku, zda projekt funguje v současné době, nebo je již pouze online ale bez údržby. Právě aktualizace OER o nejnovější poznatky je hlavní předností těchto zdrojů proti tradičním materiálům. Pokud v rámci projektu vznikly materiály, které již ale nejsou editovány a aktualizovány o nejnovější poznatky, dá se předpokládat, že kvalita materiálů na něm se snižuje. 

Vyváženost Kritérium ukazuje, zda kvalita jednotlivých částí textů výrazně nekolísá, např. zda zdroj neobsahuje vedle částí dobře zpracovaných také partie chybné či neaktuální (nikoli nedodělané, které čekají na zpracování).

Hodnocení kvality uživateli Toto kritérium značí možnost uživatelského hodnocení kvality materiálů. Poskytuje tvůrcům také zpětnou vazbu, zda zdroje, které vytváří, jsou vnímané uživateli jako kvalitní. Pomáhá tak zároveň průběžně analyzovat spokojenost cílové skupiny.

Obrázek. Ukázka některých kritérií kvality.