3. Obsah

3.5. Organizace obsahu

Karty a související stránky

Karty stránek se zobrazují v horní části stránek. Tyto karty umožňují uživatelům provádět akce nebo prohlížet stránky, které se vztahují k aktuální stránce. Dostupné výchozí akce zahrnují prohlížení, úpravy a diskuzi o aktuální stránce.


Jmenné prostory 

Jmenné prostory jsou předpony před názvem stránky (například „User:“ nebo „ Talk:“), které slouží jako popisovače pro účel stránky a umožňují, aby pod stejným názvem existovalo více stránek s různými funkcemi.



Označení kategorií 

Uživatelé mohou vytvářet nové kategorie a přidávat stránky a soubory do těchto kategorií přidáním jedné nebo více značek kategorií do textu obsahu. Přidání těchto označení vytvoří odkazy ve spodní části stránky, které čtenáře přivedou na seznam všech stránek v této kategorii, což usnadňuje procházení souvisejících článků.



Skupiny a omezení přístupu 

MediaWiki nabízí flexibilitu při vytváření a definování skupin uživatelů. Je také možné nastavit skupinu „automaticky potvrzených uživatelů”, z nichž se jeden stane členem po provedení určitého počtu úprav a fungování po určitém počtu dní.

Instalace

Ačkoliv je instalace softwaru MediaWiki poměrně jednoduchá, je vhodné využít služeb IT specialisty k jeho vytvoření pro požadované účely. Instalační příručka je k dispozici na této adrese