1. Otevřené vzdělávací zdroje na bázi Mediawiki softwaru nebo Wikipedia?

Před začátkem tvorby otevřeného vzdělávací zdroje na bázi Mediawiki softwaru (OER MWS) nebo Wikipedie je vhodné si definovat:

  • Cílovou skupinu pro kterou chci OER tvořit
  • Účel, ke kterému má zdroj sloužit

Jakmile mám toto definováno mohu se rozhodnout, který zdroj bude vhodnější vytvořit.

Tvorbu stránky na Wikipedii zvolím tehdy pokud nemám jasně vymezenou cílovou skupinu. Účelem Wikipedie je být “encyklopedií pro všechny”.

Obecně je možné konstatovat, že Wikipedie se hodí jako obecný úvod do tématu, tedy encyklopedické shrnutí, jakožto je také designována.


OER MWS tvořím tehdy pokud mám specializované téma, zejména pokud toto téma má ambici pokrývat spektrum znalostí, které najdou konkrétní využití například při zkoušce, tím pádem mohou sloužit do určité míry jako alternativa k papírovým skriptům (viz český projekt lékařských fakult WikiSkripta).

Pokud designovaný OER MWS nemá vyhraněný účel a specifikovanou skupinu, pro niž je navržený, hrozí, že se stane více či méně kvalitní kopií Wikipedie. Lepší než vytvářet podobné heslo jako na Wikipedii na vlastním OER MWS pak ale může být zapojit se do jeho tvorby na Wikipedii, vzhledem k tomu, že ta má již lépe fungující komunitu a je proto pravděpodobnější, že se o článek bude starat a aktualizovat jej.  To může být přínosnější zvláště pokud není zajištěna dlouhodobá udržitelnost projektu jak z hlediska finančního, tak personálního zázemí.

Inspirace Wikipedií:

 Při vytváření OER MWS je vhodné se inspirovat Wikipedií. Wikipedie je zdaleka nejvyužívanější OER MWS a proto je vhodné se s jejím fungováním seznámit i při vytváření alternativních OER MWS. Například její pravidla na řešení sporů, vytváření a úpravy obsahu, patří k tomu nejlepšímu, co bylo v rámci těchto zdrojů vytvořeno. Pro základní orientaci v této problematice může zájemce čerpat ze stránky Five pillars na anglické Wikipedii či Pět pilířů v její české mutaci.

Propojení: 

Wikipedie (a další projekty Wikimedia Commons) mohou také sloužit jako dobrý doplněk při vytváření vlastních OER WMS a obráceně viz obrázek níže. Při tvorbě vlastních zdrojů je možné využít text z Wikipedie a média z Wikimedia Commons. A pokud jsou námi vytvářené OER WMS pod otevřenou licencí, je možné kopírovat z nich části do Wikipedie s odkazem na původní zdroj (a tak zároveň i zvyšovat návštěvnost alternativních OER WMS projektů). Při vytváření OER WMS je možné také využít studenty viz například projekt Studenti píší Wikipedii.



Diagram znázorňující možné vztahy mezi OER WMS, Wikipedií a dalšími zdroji. 


Připomeňte si benefity a zápory OER WMS z úvodní kapitoly.