3. Obsah

3.3. Hierarchie

V Rámci OER WMS je možné konstruovat hierarchii jednotlivých vztahů mezi aktéry. Mělo by být jasné, kdo je zodpovědný za který prvek fungování systému. V rámci těchto zdrojů se nejlépe osvědčuje tzv. plochá hierarchie či přístup bottom up. Tedy, že tyto zdroje fungují nejlépe na vnitřní motivaci svých členů a ne na centrálním řízení shora. Podporován je princip subsidiarity, což v tomto případě znamená řešení problémů při jejich vytváření na nejnižší možné úrovni (typicky tak, že chybu opraví první editor, který si jí všimne). V rámci OER MWS můžeme vyčlenit několik rolí v rámci hierarchie zdroje (Tabulka níže).

Tabulka. Popis možných aktérů OER WMS.

Role

Popis role

Iniciátor, vedoucí projektu

Iniciátor je v každém OER WMS projektu klíčovou osobou. Právě on přichází s inovací v podobě vytvoření těchto zdrojů; a jeho úlohou je přesvědčit své okolí o jejich výhodách a motivovat své kolegy k zapojení do nich.

Ambasador

Aktér, který šíří osvětu a motivuje potenciální zájemce k zapojení do projektu. Mohou být například učitelé, studenti nebo Wikipedisté (v rámci projektu Studenti píší Wikipedii).

Vedoucí práce

Zadává a kontroluje vytváření obsahu (konkrétních článků). Může být například učitel, který vede své studenty v hodinách k vytváření těchto systémů.

Nováček – student

Nově zapojený účastník projektu, kterému je třeba poskytnout metodickou oporu. Na průběžném zapojování nováčků stojí celá komunita wiki systémů.

Editor

Může být jak student přispívající na dobrovolné bázi, tak placený editor obsahu.

Redaktor

Ze zkušených editorů se stávají redaktoři, kteří dohlíží na tvorbu obsahu, vybírají články k založení či rozšíření a aktualizaci. 

Správce

Správce projektu odpovídá za spravování projektu po technické správce, blokuje případné vandaly a dává práva jednotlivým uživatelům.

Administrátor

Administrátor má na starosti finanční a právní věci spojené se zajištěním projektu.

Recenzent

Expert, který se podílí na recenzi vytvořených materiálů a zvyšuje tak kvalitu obsahu.

Technická podpora

IT pracovník dohlížející na průběžné aktualizace MediaWiki softwaru.

Široká veřejnost

Každý kdo se chce zapojit do tvorby obsahu či jeho modifikace (např. jen opravením gramatiky).

Technologie (umělá inteligence, boti atd.)

Software detekující vandalismus a nevhodná slova.