3. Motivace

Naše badatelská ambice pracovat participativně s rodinami, a zejména rodiči, žijícími v chudobě vzešla z uvědomění, že v rámci tzv. rodičovského obratu se čím dál více zdůrazňuje individuální odpovědnost rodičů. To podle nás svědčí o atmosféře charakterizované explicitní či implicitní snahou řídit a regulovat chování rodičů, a zejména rodičů chudých (Gillies, 2005; Lister, 2006). V duchu paradigmatu sociálních investic je dítě stavěno do role ústředního objektu intervence, což vede k „oddělení blaha dítěte od blaha jeho rodičů“ (Lister, 2006, p. 315–316). Chudí rodiče jsou často vyobrazováni jako „špatně hospodařící lidé, kteří svoje postoje a chování předávají dětem“ (Main & Bradshaw, 2015, p. 38). K rodičům je dlouhodobě přistupováno jako k osobám „nekompetentním“ a „špatně se starajícím“, protože je jim přisuzována odpovědnost za řešení strukturálních okolností, ve kterých žijí jejich děti, zatímco děti jsou považovány za oběti svých rodičů (Goldson, 2002).

Tyto trendy ve veřejné politice a způsoby vnímání příčin chudoby jsme chtěli podrobit kritickému zkoumání. Rozhodli jsme se přizvat k účasti na našem výzkumném projektu rodiče z rodin žijících v chudobě a zahrnout do něj jejich životní zkušenosti prostřednictvím výzkumu rodinných historií, abychom zjistili, které intervence v sociální práci s rodinou prožívali jako významné pro jejich cestu z chudoby (viz Schiettecat et al., 2016).

Odkazy:

Schiettecat, T., Roets, G., Vandenbroeck, M. (2017). What families in poverty consider supportive: welfare strategies of parents with young children in relation to (child and family) social work. Child & Family Social Work, 22(2), 689-699.

Jacquet, N., Van Haute, D., Schiettecat, T., Roets, G. (2022). Stereotypes, conditions, and binaries: analysing processes of social disqualification towards children and parents living in poverty. British Journal of Social Work Stereotypes, conditions and binaries: Analysing processes of social disqualification towards children and parents living in precarity | The British Journal of Social Work | Oxford Academic (oup.com)