2. Kontext

Výzkumný projekt byl zadán a financován Vlámským výzkumným centrem chudoby (VLAS: Flemisch Poverty Research Center), které se zabývá rozvojem strategií a praxe v politice boje proti dětské chudobě. Výzkumné zadání VLAS vycházelo z logiky evropských sociálních politik, které se v poslední době na boj proti dětské chudobě výslovně zaměřují (European Commission, 2008). Přestože je dětská chudoba ve většině evropských společností trvalým jevem již po staletí (Cantillon, 2011; Platt, 2005; Rahn & Chassé, 2009), teprve nedávno se stala jednou z hlavních priorit strategií boje proti chudobě. Cílem je dosáhnout hmatatelných výsledků v boji proti dětské chudobě po celé Evropě, včetně chudoby v rodině a jejího mezigeneračního přenosu (Council of the European Union, 2006). 

Tím, že byla zarámována jako problém vyžadující neodkladná opatření, se dětská chudoba dostala do hledáčku praktických intervencí v sociální práci s rodinou (Platt, 2005). Hlavním objektem intervence se stalo dítě spolu s rodiči, považovanými za odpovědné za jeho prospěch (Gillies, 2005, 2008; Schiettecat, Vandenbroeck & Roets, 2014). Strategie boje proti chudobě se například čím dál častěji zaměřují na prevenci v předškolním vzdělávání a péči jako oblasti zdravotní a sociální péče (Doyle, Harmon, Heckman, & Tremblay, 2009). 

V tomto veřejněpolitickém kontextu jsme tedy dostali možnost promítnout svůj zájem o participativní výzkum do daného problému mezinárodní sociální politiky. 

Odkaz: Schiettecat, T., Roets, G., & Vandenbroeck, M. (2015). Do families in poverty need child and family social work? European Journal of Social Work, 18(5), 647-660.