II. Technické parametry

Stránky: MOOC Charles University
Kurz: Jak správně vytvářet a využívat otevřené vzdělávací zdroje? Zaměřeno na wikisystémy.
Kniha: II. Technické parametry
Vytiskl(a): Guest user
Datum: úterý, 14. května 2024, 04.09

Pedagogům se nabízí mnoho možností jak využít Wiki ve výuce:


  1. Vlastní “soukromé” wiki

    1. V rámci LMS - v e-learningovém prostředí (např. v Moodle apod.)

    2. Vlastní instalace Wiki

    3. Využití Wiki hostingu, čili Wiki Farm

  2. Využití existujících Wiki

    1. Pasivní využití - zdroj informací pro studenty např. Wikipedie

    2. Aktivní využití 

      1. tvorba/doplnění/vylepšení hesel na Wikipedii

      2. Tvorba Wiki portálů např. Enviwiki


Detailně o tomto tématu pojednává článek 
Možnosti využití Wiki ve výuce

Může se hodit: Vytvořit stránku na Wikipedii nebo raději zvolit Otevřený vzdělávací zdroj na bázi Mediawiki softwaru? naleznete v další kapitole.

MediaWiki software poskytuje bohatou sadu základních funkcí a mechanismus připojování rozšíření k zajištění dalších funkcí. Můžeme rozlišit několik aspektů (Wikipedia contributors, 2020):



Vzhledem k silnému důrazu na mnohojazyčnost v projektech Wikimedia se internacionalizaci a lokalizaci věnuje významná pozornost. Uživatelské rozhraní bylo zcela nebo částečně přeloženo do více než 300 jazyků na translatewiki.net a může být dále upraveno správci stránek (celé rozhraní lze upravovat prostřednictvím wiki).



Instalace MediaWiki vyžaduje, aby uživatel měl administrátorská oprávnění na serveru provozujícím PHP i kompatibilní typ SQL databáze. Někteří uživatelé považují nastavení virtuálního hostitele za užitečné, pokud většina webu běží pod rámcem (například Zope nebo Ruby on Rails), který je do značné míry nekompatibilní s MediaWiki. Cloud hosting může eliminovat potřebu nasazení nového serveru.



Aby se usnadnila editace dlouhých stránek, MediaWiki umožňuje editaci podsekce stránky (podle jejího záhlaví). Registrovaný uživatel může také označit, zda je úprava drobná. Oprava pravopisu, gramatiky nebo interpunkce je příkladem drobných úprav, zatímco přidání odstavců nového textu je příkladem větších úprav. Může také dojít k tomu, že jeden uživatel upravuje, druhý uživatel uloží úpravy do stejné části stránky. Když se první uživatel pokusí stránku uložit, dojde pak ke konfliktu verzí. Druhý uživatel má v tomto případě poté možnost sloučit svůj obsah do stránky, jež nyní existuje po uložení stránky prvního uživatele.



MediaWiki má rozšiřitelné webové rozhraní API (rozhraní pro programování aplikací ), které poskytuje přímý přístup na vysoké úrovni k datům obsaženým v databázích MediaWiki. Klientské programy se mohou pomocí rozhraní API přihlásit, získat data a odeslat změny. Rozhraní API podporuje jisté webové klienty JavaScriptu a aplikace koncových uživatelů (například nástroje pro boj proti vandalům). K rozhraní API lze přistupovat z backendu jiného webového serveru.

MediaWiki podporuje bohatý obsah generovaný specializovanou syntaxí. Například software je dodáván s volitelnou podporou pro vykreslování matematických vzorců pomocí LaTeXu a speciálního analyzátoru napsaného v OCaml. Podobná funkčnost pro další obsah, od grafických časových os přes matematické vykreslování a hudební skóre po egyptské hieroglyfy, je k dispozici prostřednictvím rozšíření.

Mezi funkce MediaWiki, které pomáhají při sledování úprav, je funkce Poslední změny, která poskytuje seznam posledních úprav wiki. Tento seznam obsahuje základní informace o těchto úpravách, jako je uživatel, shrnutí úprav, upravovaná stránka, jakož i všechny značky (např. „Možný odkaz na malware“) přidané přizpůsobitelnými filtry jež hlásí zneužití a dalšími rozšířeními která pomáhají v boji proti neužitečným úpravám.

Navigace přes wiki probíhá převážně prostřednictvím interních wikilinků. Wikilinky MediaWiki implementují detekci existence stránky, ve které je odkaz modrý, pokud cílová stránka existuje na místní wiki, a červený, pokud tomu tak není. Pokud uživatel klikne na červený odkaz, zobrazí se výzva k vytvoření článku s tímto názvem. Díky detekci existence stránky je pro uživatele praktické vytvářet „wikifikované“ články – to znamená články obsahující odkazy na jiné relevantní předměty – aniž by tyto ostatní články ještě existovaly.