7. Zavádíme zásady RPP do praxe sociální a zdravotní péče

V průběhu projektu byly představeny a diskutovány zajímavé aktivity a případové studie z terénní praxe v zúčastněných zemích. Například byl představen koncept koprodukce z Velké Británie (The Social Care Institute for Excellence) a jeho uplatnění v péči o duševní zdraví (odkaz na zdroje o koprodukci). Koprodukce podle tohoto zdroje znamená, že lidé s různými názory a nápady se spojí s cílem zlepšit situaci ku prospěchu všech. Byla prokázána souvislost mezi tímto konceptem a lepší kvalitou poskytování sociálních a zdravotních služeb. Někteří účastníci jej vztáhli ke svým zkušenostem s komunitními skupinami (např. senioři žijící v konkrétní komunitě v Portugalsku, Travelleři v Irsku, Romové v ČR) nebo s terénním působením víceoborových sítí kolem konkrétních pacientů.

Chtěli bychom připomenout, jak důležité je zformulovat cíl partnerství. Například předpoklad snížení nákladů na poskytování služeb může být v rozporu s deklarovaným cílem těchto iniciativ posílit důstojnost a samostatné rozhodování pacientů (odkaz na materiál o koprodukci), protože vede k přesunu břemene poskytování služeb na rodinné příslušníky a svépomocné skupiny křehkých osob. Klíčové je proto vyjednávání a vyvažování různých MOTIVACÍ, které za proklamovaným partnerstvím stojí. 

Dále je k úvaze důležitý aspekt rozdílů v postavení (moc odbornosti, pozice a znalosti) nejen mezi odborníky a neodborníky, ale také mezi různými profesními skupinami (sociální pracovníci, zdravotní sestry, lékaři, fyzioterapeuti atd.). Tyto rozdíly jsou reálné a je třeba se jimi zabývat (v balíčcích RPP KONTEXT + VLASTNÍ POZICE + JAK VIDÍM PARTNERY). Každá profese a odborná pozice má své specifické postavení ve společnosti. Během vzdělávání jsou studenti obvykle vedeni k tomu, aby se s daným povoláním ztotožnili a byli na sebe jako na odborníky hrdí.

Jak se vaše profesní identita a postavení podílejí na tom, v čem spatřujete svoji hodnotu ve společnosti a svoji lidskou hodnotu? Na co jste jako sociální pracovník – zdravotní sestra – fyzioterapeut – učitel – výzkumník hrdí?

Rozdíly v postavení se netýkají pouze profesí, ale také lidských schopností a vlastností. Lidé se ztotožňují s různými sítěmi a sociálními „bublinami“, ve kterých se pohybují. Naše neustálá, ale nenápadná snaha vyniknout nad ostatními se projevuje tím, že se srovnáváme s ostatními lidmi, toužíme od nich získat pozitivní zpětnou vazbu, zapojujeme se do konkrétních sítí a v dané skupině nebo síti si budujeme vyšší postavení (například sběrem „lajků“). Tím mohou vznikat neviditelné překážky v partnerské spolupráci. Není konstruktivní popírat nebo opomíjet množství rozdílů, které mezi lidmi existují. 

Na co jste hrdí jako člověk? Jste rádi, že jste chytří, dobře se orientujete, jste rychlí, pohotoví, přátelští, laskaví k ostatním, užiteční, efektivní apod.? Dokážete ocenit i ty, kteří nejsou ...informovaní ...chytří ...dobře orientovaní ...laskaví k druhým ...kooperativní apod.? Jak můžete vytvářet dobrou atmosféru spolupráce a oceňovat ostatní? Má lepší spolupráce ve vaší „sociální bublině“ vyšší prestiž než nespolupráce?

V teorii týmové práce je známo, že nejefektivnější jsou týmy s různorodým složením. V týmu však musí být přítomny určité schopnosti, které mu umožní plnit jeho úkoly. Když uvažujeme o participaci některých členů na komunitním partnerství, například odborníků a uživatelů služeb, neměli bychom popírat jejich odborné znalosti nebo manažerské schopnosti a dovednosti. Naopak bychom je měli uznávat a oceňovat. Stejně tak je vhodné vážit si členství „odborníků díky zkušenosti “. Od všech členů partnerství se očekává, že přispějí svými specifickými odbornými znalostmi ke společnému cíli a nebudou znevažovat odborné znalosti ostatních.

Napětí může vzniknout, když hledáme správnou rovnováhu mezi rizikem a odpovědností při spolupráci s lidmi s duševním onemocněním nebo demencí či s jiným typem uživatelů služeb považovaných za rizikové. Například snaha zjistit vůli a preference osob žijících s demencí se komplikuje, když jsou vnímány jako osoby činící „nerozumné rozhodnutí“ nebo když se jimi vyjádřená vůle a preference liší od vůle a preferencí jejich rodinného pečovatele (zejména v situacích, kdy na podpoře jejich příbuzného závisí realizace takového rozhodnutí). Je obtížné zpochybňovat svá očekávání a předpoklady, co se nám jeví jako „moudré“, aniž bychom se naučili věřit, že s přijetím těchto rizik se dostaví více pozitivních než negativních důsledků.

Formu spolupráce, která přináší větší rovnováhu moci a vlivu, mohou představovat vzájemné (peer) advokační skupiny v nejrůznějších vzdělávacích, výzkumných a praktických kontextech. Ty se ustavily jako uznávaná forma sebeprezentace skupin uživatelů služeb. Mohou účinně přispívat k budování vztahů s akademickými pracovníky, studenty, praktiky a výzkumníky. Snižují riziko, že se participace na výuce a výzkumu zúží do povrchně symbolické roviny. Takovým příkladem, upravitelným pro různé národní kontexty, je soubor zásad a postupů, které v kontextu duševního zdraví uplatňuje Irish Advocacy Network (www.irishadvocacynetwork.com) (odkaz na O2).

Chceme-li vybudovat realistické reflexivně participativní partnerství v daném oboru, měli bychom zvážit všechny zmíněné problémy vyplývající z rozdílného postavení a znalostí. K odstraňování překážek v podobě skrytých agend a nepodložených předsudků vede dlouhodobý proces založený na otevřenosti a reflexivitě. Nemusíme hned usilovat o transformaci celé společnosti a nechat se blokovat tím, jak to nejde. Místo toho můžeme zkusit posouvat participaci na tom místě, kde jsme, alespoň o malý krůček. Pro povzbuzení těch, kteří by se chtěli pustit do vlastního tréninkového projektu, zde představujeme příklad studenta supervize. Ten odborně působí jako fyzioterapeut a začal přemýšlet, jak by s pomocí RPP schématu mohl pomoci svému klientovi s chronickým onemocněním. Nejedná se o příklad „nejlepší praxe“, ale je zde dobře vidět, z čeho Jarda při aplikaci v RPP ve své situované praxi vycházel. 

Příklad praxe RPP v ambulantní péči je k dispozici zde.

Příklad aplikování RPP v kontextu péče o pacienta s chronickou bolestí v kontextu fyzioterapie je k dispozici zde.