3. Co v této praktické příručce najdete?

Příručka představuje hlavní myšlenky a principy vzešlé z dialogu odlišného  kulturního zázemí projektových partnerů. Tyto myšlenky by měly pomoct učitelům, studentům, uživatelům služeb a poskytovatelům uplatňovat participaci a reflexivitu při spolupráci na realizaci společných cílů.

V průběhu projektu INORP jsme napříč několika evropskými zeměmi shromažďovali poznatky a příklady postupů, věnujících se participaci ve vzdělávání, výzkumu a rozvoji praxe. Na základě výstupů projektu INORP v příručce ukazujeme příležitosti i slabé stránky participativních přístupů. 

Příručka může být bohatým zdrojem pro ty, kteří se chtějí zapojit do spolupráce s novými partnery a rozvíjet přitom participaci a reflexivitu. Pedagogům, výzkumníkům a praktikům nabízí postřehy a náměty k přípravě udržitelných projektů participace, které by naplňovaly potřeby uživatelů služeb a vedly k větší sociální spravedlnosti. Doufáme, že v příručce naleznete inspiraci k objevování participativních přístupů ve vaší práci a že jejím prostřednictvím přispějeme k vytváření demokratické a inkluzivní společnosti.

Obrázek 1: Přehled výstupů projektu INORP a potom vložit větu do následného textu: Obrázek 1 nabízí přehled výstupů z projektu INORP.

Úplné znění materiálů ze všech těchto etap je dostupné v angličtině na webových stránkách jednotlivých partnerů. Tato praktická příručka je dostupná na odkazu MOOC Univerzity Karlovy v anglickém, českém a portugalském jazyce. Některé části materiálů jsou dostupné na uvedených hypertextových odkazech, zpravidla v angličtině.

Výstup 1 Rámec pro analýzu a promýšlení způsobů uživatelské participace v sociální práci: komparativní pohled – Výstup 1
Výstup 2 Metodologické a praktické pokyny INORP – Výstup 2
Výstup 3 Metodologický rámec pro reflexivní odborníky v participativní zdravotní a sociální péči – Výstup 3 (v češtině), Výstup 3 (v angličtině)

Materiály z projektu INORP byly koncipovány s ohledem na přístupnost pro čtenáře mimo akademickou sféru, včetně uživatelů služeb a praktiků. Pro lepší uspořádání této komplexní problematiky i materiálů vzniklých v průběhu projektu jsme svoje poznatky shrnuli do grafického schématu nazvaného Reflexivně participativní partnerství (RPP, viz obr. 1 níže) Způsob realizace participativní praxe jsme poté s pomocí RPP vyložili na třech konkrétních příkladech – jednom z praxe, jednom ze vzdělávání a jednom z participativního výzkumu.

Formát RPP dále ilustrujeme na orientačních otázkách, použitelných v různých pedagogických kontextech (např. školní výuka, vycházkový seminář nebo komunitní skupinová diskuze). Na základě těchto orientačních otázek si může uživatel příručky sestavit vlastní participativní projekt a uplatnit schéma RPP jako vodítko ve své praxi.

Věříme, že tento materiál je možné dále upravovat, lokalizovat a obohacovat, aby byl přístupnější širšímu publiku ve specifických kontextech. Můžete si jej adaptovat pro konkrétní jazyk a publikum, se kterým pracujete, a používat jej na podporu participativní praxe ve vaší komunitě.

Z našich diskuzí se studenty, poskytovateli služeb, organizacemi uživatelů služeb a pedagogy sociální práce z Belgie, ČR, Finska, Irska a Portugalska vyplynulo, že tradice a vývoj zapojení uživatelů a občanské participace se mezi těmito zeměmi významně odlišují. Na tyto odlišnosti by každá iniciativa v sociální práci měla brát ohled. Za tím účelem vyučujícím a studentům sociální práce doporučujeme před začátkem případného cvičení participace a reflexivity provést reflexi a analýzu na základě těchto tří otázek:

  1. Jakou mají sociální pracovníci ve vaší zemi úlohu v podpoře zapojení / participace uživatelů?
  2. Jak se v tomto vztahu odráží vazba mezi praxí a výzkumem sociální práce ve vaší zemi?
  3. Kdo se ve vaší zemi zabývá podporou a usnadňováním participace uživatelů?

Po probrání těchto otázek vám doporučujeme podívat se i na výsledek porovnání pětice partnerských zemí (klikněte na tento odkaz na O1).